Controle en beheer over arbeid en product

Controle en beheer over arbeid en product

Oplopend overgewicht

Na enkele steekproeven werd het tuinder Ariën van der Lans duidelijk. Het overgewicht in zijn bedrijf liep in een snel tempo op. In drukke periodes kunnen er naast de vaste medewerkers tot wel 35 scholieren werkzaam zijn in het bedrijf.
De oude lijn weegschalen van Lans tomaten gaven geen minimum- en maximumgewicht weer.
Dit leidde al snel tot verwarring bij sommige medewerkers. Wanneer door de lijnmanager werd doorgecommuniceerd op welk gewicht afgewogen moest worden, werd het afweeggewicht door sommige medewerkers niet erg nauw genomen.

Zo kwam de tuinder er naar enkele steekproeven achter dat in sommige verpakkingen 3 tot 5 procent te veel gewicht werd afgevuld. “In ons bedrijf telen we 40 grams tomaten. Na enkele steekproeven kwam ik erachter dat in de meeste verpakkingen één tomaat teveel werd afgevuld. Nu gaan er ongeveer 200 verpakkingen op een pallet.
Zo gaven we als het ware per pallet al 200 tomaten aan overgewicht weg.
Uiteraard drukte dit hoge percentage overgewicht de winst van het bedrijf onnodig naar beneden.”

Ariën van der Lans, Mede-eigenaar

“ Met de DTS-V weegoplossing heb ik mijn overgewicht van 3 tot 5 procent per verpakking teruggebracht naar nihil ”

Reductie van overgewicht

schaal_klein_met_trostomaten.pngDe eenvoud van de DTS-V en de LED bar, die exact aangeeft hoeveel tomaten moeten worden toegevoegd of weggenomen, heeft tuinder Ariën van der Lans ervan overtuigd om te kiezen voor de weegoplossing van LRE Weegtechniek. “Het is voor ons nu een stuk eenvoudiger om een onervaren iemand, zoals een scholier, te laten afwegen. Ik hoef alleen maar aan te geven dat de werknemer de indicatie op de LED bar hoeft te volgen.
Zij kunnen vervolgens direct beginnen met afwegen. Vóór de DTS-V duurde het aanzienlijk langer voordat een werknemer wegwijs was met de weegschaal.” Ook het overgewicht waar tuinder Ariën van der Lans mee te maken had, is direct gereduceerd. Door de indicatie op de LED bar is het voor medewerkers onmogelijk geworden om nog te veel gewicht af te wegen. “Met de DTS-V weegoplossing van LRE Weegtechniek heb ik weer controle en beheer over product en arbeid. Dit zie ik niet alleen in bedrijfscijfers terug. Ook heb ik het gevoel dat door het feit dat het personeel weet dat ze gecontroleerd worden ze beter hun best gaan doen, waardoor overgewicht in het bedrijf nauwelijks meer voorkomt. Doordat ik met de weegoplossing per verpakking bespaar op overgewicht heb ik de investering die ik heb gedaan al ruimschoots terugverdiend.”

Meer informatie over deze weegoplossing?
Roel adviseert u graag!

Bel of mail gerust voor meer informatie.
Wij helpen u graag de weegoplossing te implementeren in uw weegproces.

Telefoon: 0252-532436

Download & print PDF

Lans Tomaten is onderdeel van Prominent en gevestigd in ‘s-Gravenzande.
Met de doelstelling om zo min mogelijk energie te verbruiken tijdens het telen, zijn alle kassen voorzien van energiebesparende scherminstallaties.
Deze kunnen op koude momenten in het geheel gesloten worden.
De tomaten van Lans zijn 40 grams cocktailtrostomaten en worden verpakt per 3 kilogram om vervolgens vermarkt te worden via Coöperatie DOOR U.A.

Bekijk ook deze case studies: